Et rodet køkkenskab, en uoverskuelig bordplade og et generelt manglende overblik over, hvad du har i dit køkken. Du kender det helt sikkert. Og når dette er sket lidt for ofte på det seneste, ved du sikkert også, at det er på tide, du får ryddet ud i dine skabe.
Start fra bunden
Vi ved det godt, du havde en periode, hvor du bagte brød. Og resultatet af dette var, at du nu har otte forskellige slags mel i dine skabe. Og hvor meget af det får du rent faktisk brugt? 2 slags? Så hvad med resten? Ja, væk med det.
Nej, vi opfordrer ikke til at smide helt OK råvarer ud. Uddel det til dine naboer, giv det til din mor, eller få det brugt. Men lad være med at have det liggende i flere år – så er det vist også ved at have nået sin udløbsdato.
På samme måde som ovenfor bør du være kritisk over for de madvarer, du opbevarer, men som du ikke får brugt.
Hver ting skal have sin plads
Du ved, hvad man siger: “Hver ting har sin plads.” Og sådan bør det også være i dit køkken. Start med at stille ALT ud på jeres bord, gulv eller stole. Alle jeres skabe og hylder skal tømmes. Derefter tænker du over, hvad der giver mening, når du skal lave mad. Krydderier skal stå tæt på komfuret.
Når du nu allerede har tømt dit køkken for ting, tørrer du lige alle overflader af. Det er sjældent, du får en mulighed for at gøre så nemt rent, som når alt er ude at dine skabe.
Prioriter ingredienser og råvarer, som du tit bruger i din hverdag og til din madlavning. Hvis du bager meget, giver det mest mening, at bageartikler står på en nemt tilgængelig hylde. Hvis du ikke bager meget, kan dette pakkes væk på enten en lav eller høj hylde. Brug denne tilgang med alt i dit køkken.
Løber du tør for plads?
Så skal du måske anskaffe dig noget mere opbevaring. Det kan være, du skal købe nogle træhylder, eller du skal anskaffe dig nogle bøtter til opbevaring. Det kan være en kæmpe hjælp i din dagligdag.
Få dig nogle gode vaner
Når du så har brugt så meget tid på at organisere, fikse og rydde ud i dit køkken, nytter det ikke noget, hvis det en måned efter ser ud, som det gjorde før din store oprydning.
Du bør derfor være et godt eksempel og sørge for at rydde op løbende – generelt bør du bare være opmærksom på, hvad du gør med dine køkkensager.