Det kan være svært at få plads til alle møbler, interiør og andet, der gør hjemmet varmt og hyggeligt, hvis du bor i en lille bolig med små rum. Rummene kan hurtigt komme til at fremstå rodet og uden den nødvendige luft.
Du får her et par gode råd med på vejen, når du skal indrette små rum, så de bliver rare at opholde sig i.
Skaf masser af lys
I små boliger med tilsvarende små rum er det altafgørende med et godt lysindfald. En altan er en af de bedste måder at sikre, at der kommer store mængder lys ind i boligen. Men er du ikke den heldige ejer af en altan, kan du alligevel hjælpe vejen til lys ind i lejligheden.
Bor du i en lejlighed i højden eller i en bolig i et aflukket kvarter, hvor naboen ikke kan kigge ind, er det en god idé at skippe gardinerne. Du tænker måske ikke over det, men gardiner tager en del af lysindfaldet fra vinduerne – og det kan du ikke undvære i din lille bolig.
Spejl dig i spejle
Hæng et stort spejl på væggen i et lille rum. På den måde får rummet dybde, og du får en fornemmelse af, at rummet er større, end det egentlig er. Spejlet reflekterer nemlig lyset, der sendes ud i alle hjørner i rummet – og det er det, der får det til at synes større.
Som en bonus er et spejl på væggen ikke bare funktionelt, det er også smukt som et dekorativt element i indretningen.
Kubikmeter vs. kvadratmeter
I en lille bolig er det afgørende at tænke i kubikmeter frem for kvadratmeter. Det vil sige, at du skal vælge møbler, der tager plads op væggen i stedet for hen ad væggen. Vælger du en høj slank kommode, vil du ikke bare spare gulvplads – du vil også opleve, at de slanke linjer er med til at skabe en følelse af højere til loftet. Det giver en luftig fornemmelse. Sørg også for at vælge en sofa og andre møbler, der har tynde, lette ben, så de ikke kommer til at virke tunge. Det gør tilmed støvsugningen lettere.
Optimer dine opbevaringsløsninger
En anden altafgørende indretningsløsning i små boliger er opbevaring. Sørg for, at du har rigeligt med opbevaring, så du kan lægge sommer- og vinterjakker i en kasse, som du kan smide i et depotrum, når du ikke har brug for dem. Det nytter ikke noget at have ting stående, som du ikke bruger – det har du ganske enkelt ikke plads til. Køb opbevaringskasser – og bokse, som du kan stable ovenpå hinanden til de ting, som du bruger, men som ikke kan stå fremme og rode. Husk her at match farverne på kasserne, så de skaber et harmonisk look.
Undgå for meget nips
Selvom det er hyggeligt med nips i vindueskarme, på reoler og hylder, skal du passe på med for meget nips i små boliger. Dermed ikke sagt, at du ikke skal have nips – for det er naturligvis det, der bidrager til at skabe en hyggelig stemning.
Forsøg i stedet at samle dine yndlingsvaser og stager i små grupper, så du skaber personlige stilleben. På den måde står der ikke nips spredt ud over det hele, men det får derimod et balanceret udtryk.
Køb funktionelle møbler efter behov
Kig på dine møbler. Er de for tunge og bombastiske i de små rum? Og opfylder de kun et enkelt behov? Hvis du har møbler, som du er rigtig glad for, kan det være svært at skille sig af med dem. Det behøver du heller ikke. Få dem opbevaret et sted, til du får mere plads, og invester i stedet i multifunktionelle møbler. Gå efter møbler, der opfylder flere forskellige behov. Det kan være et klap-sammen-bord i køkkenet eller en skammel med indbygget opbevaring.
Anskaf også mobile møbler. Køb gerne små, lette borde eller andre møbler på hjul, så du hurtigt kan flytte dem fra rum til rum.