Guide: Danske designerstole med potentiale

I øjeblikket er danske designerstole i høj kurs, især Wegner og Børge Mogensen, men mange glemmer, at der findes andre vidunderlige danske designerstole, som ligger i prislejet lige under klassikerne.

Vi kigger nærmere på andre stole, der potentielt set kunne trende i løbet af de næste få år. Designerstole, deres stand og pris, kan være lige så forvirrende som erhvervslejeret, og derfor hjælper vi dig her med at komme et skridt nærmere en fornuftig investering.

De helt store designere

Det er selvfølgelig ingen hemmelighed, at Hans J. Wegner og Børge Mogensen er nogle af de helt store spillere inden for design af stole. Den Spanske Stol af Børge Mogensen er en tidløs klassiker, der selv i 2018 findes i flere danske hjem, men det er uden tvivl også en dyr investering. Den Spanske Stol koster omkring 15.000 kroner, hvilket må siges at være en håndfuld penge for en stol, der blev lavet mange år tilbage.

Standen og generelt stolens kvalitet er dog indiskutabel. Det samme gør sig gældende for Wegner stole og især også Arne Jacobsen stole, der i sin tid stod bag Ægget og Svanen, er i rigtig mange danskeres øjne nogle af de største danske skatte, der findes. Ægget og Svanen er dog også investeringer for livet, og stolene er nogle af de absolut dyreste danske designerstole på markedet. Du får til gengæld, hvad du betaler for!

Når vi har gang i snakken om de helt store danske designere og i øvrigt nogle af de dyreste designerstole, kan vi naturligvis ikke undlade Finn Juhl, der ligeledes står bag nogle af de største danske skatte. Høvdingestolen og især Poetsofaen anses som nogle af de største designergenstande. Også her har vi med nogle ekstremt dyre designergenstande at gøre.

Et mere overskueligt prisleje

Der findes mange danske designere, der ikke er lige så kendte blandt befolkningen, som de førnævnte. Det kan de potentielt set blive på sigt, for mange danskere har nemlig fået øjnene op for, at du kan gøre dig en unik investering selv med en mindre kendt dansk designer. Har du eksempelvis hørt om J.L. Møller?

J.L. Møller er en dansk møbelfabrik, der fortsat i 2018 er aktiv på markedet. Designmæssigt er der ingen tvivl om, at Møller-design er noget af det tætteste, som vi kommer på Finn Juhl, men det er ganske enkelt i et langt lavere prisleje. J.L. Møller var blandt de første til at benytte maskiner til produktionen frem for mennesker, og selvom det måske har en negativ klang med maskiner frem for mennesker, så betyder det ganske enkelt, at kvaliteten er langt højere.

Netop kvalitet er noget af det, der har kendetegnet nogle af fortidens største danske designere. På sigt kunne J.L. Møller og deres gamle produktioner blive meget mere værd, end de er i dag. Stolen “Model 78” er en af de største klassikere fra J.L. Møller, og stolen anses som en af de mest velkonstruerede danske designerstole overhovedet. Men på trods af det kan stolen faktisk erhverves for “blot” 3-4000 kroner.

Kai Christensen og Illum Wikkelsøe må vi heller ikke glemme, og begge danske designere står ligeledes bag produktioner, der i 2018 har en særdeles opadgående kurs, og derfor kan du altså med et design fra en af disse også gøre dig en fornuftig investering på sigt.

Kvalitet er centralt

Det bedste råd, som vi kan give i forhold til at lave en god investering med danske designermøbler er, at du skal kigge efter kvalitet. Det lyder måske simpelt, men det er det faktisk ikke altid. Brugsmøbler i god stand, der overgår kvaliteten af det, som du eksempelvis kan få i IKEA eller hos andre kæder, vil ofte være en god investering.

Det er altid besværligt at spå om, hvad der kommer til at trende, uanset om vi snakker mode, biler eller møbler. En god tommelfingerregel med brugskunst hedder sig dog, at møbler der – håndværksmæssigt – er besværlige at fremstille som oftest er geniale investeringer.