Giv dine rum liv og form med farvede vægge

Trænger dit hjem til fornyelse og et kærligt løft, kan farver være vejen frem. Måske er du endnu ikke gået over til e-cigaretten, og det har efterladt de hvide vægge med et gulligt skær. Eller måske mangler du bare farver til at give din bolig en særlig hyggelig stemning. Uanset hvad din grund er, er farvede vægge med til at forme dine rum på en helt bestemt måde – samtidig er det en af de helt store boligtendenser lige nu.

Læs med og få gode tips til, hvordan du kan skabe et helt nyt udtryk i dit hjem.

Lavt til loftet

Hvis din bolig har lavt til loftet, kan du faktisk bruge farver til at få det til at synes og føles som om, der et højere til loftet. Ved at male halvdelen af væggen kan du netop skabe denne illusion. Mal væggens øverste del hvid, mens du vælger en smuk, støvet nuance til den nederste del af væggen. Det får nemlig væggen til at syne højere – og dermed virker det til, at der er højere til loftet, end der i virkeligheden er. Det er et smart og billigt greb, hvis du føler dig ’klemt’ inde af et lavt hængende loft. Ikke nok med at du får skabt luft i rummet, du får også tilført det noget kant.

Udvid skråvæggene

I et hjem med skråvægge kan det være en udfordring at skabe luft. Er rummene oveni købet små, får du hurtigt en indelukket fornemmelse. Men med en klat maling kan du skabe en fornemmelse af, at væggene bliver strakt ud. Giv væggen nedenunder skråvæggen en rolig farve, så ser det nemlig ud som om, der er højere til loftet. I et rum med skråvægge skal du derimod undgå at male den modsatte væg – altså væggen over skråningen. Det vil i stedet have en uheldig effekt, der optisk set får væggene til at trække sig sammen, så loftet virker tættere på.

Mal små rum

Har du en lille bolig med små rum, er du sikkert bange for at gå på jagt i farvepaletten. Men det behøver du slet ikke være. Faktisk kan et svirp med tryllepenslen forvandle små rum til at syne større. Med en farvet væg skaber du nærmest et rum i rummet – og det vil give en fornemmelse af overskud på kvadratmeterkontoen. Mange holder sig til hvide vægge i små boliger, fordi de tror, at det får væggene til at ’udvide’ sig. Men den fornemmelse kan malede vægge altså også give.

Fremhæv rummets bedste træk

Mørke, støvede farver er et hit. De giver rummet kant og karakter, ligesom de kan skabe en hyggelig stemning. Men det er ikke det eneste, de kan. En farvet væg kan nemlig også bruges til at fremhæve et møbel, som du er særligt glad for. De fleste tror, at møbler træder tydeligere frem mod en hvid væg, men faktisk kommer møbler ofte tydeligere til sin ret på en farvet væg. Det gælder også for din smukke kunst, som i højere grad bliver blikfang på den malede væg.

Skab sammenhæng i rummene

Hvis du har to rum, som hænger sammen, kan det være en idé at forme dem med en gang maling. Måske har du en dagligstue og spisestue i forlængelse af hinanden, eller måske har du et åbent køkken og stue, der ikke helt hænger sammen. Ved at male den gennemgående væg mellem de to rum den samme farve, får du skabt sammenhæng. Du kan også vælge to forskellige farver, der komplementerer hinanden godt og opnå den samme effekt. Eksempelvis er rosa og en støvet blå to farver, som harmonerer på smukkeste vis.

Hold dig indenfor samme nuance

Er du bange for, at farver vil skabe et uroligt udtryk i dit hjem, så frygt ej. For hvis du vælger rolige nuancer i samme skala som dine øvrige møbler og interiør, vil farven på din væg blot understrege den rolige fornemmelse. Dog kan enkelte møbler i andre nuancer skabe den helt rigtige kontrast, så du giver rummet et harmonisk udtryk.